İnsan doğasının temelinde yer alan doğum, bazı durumlarda istenmeyebilmektedir. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması veya tıbbi gerekçelerle gebeliğin sonlandırılması gerekebilir. Kürtaj, bazı ülkelerde yasak olsa da Türkiye’de hamileliğin belli bir döneminde yapılabilmektedir. Bu yazımda kürtaj hakkındaki tüm detaylara değinecek ve kafanızdaki sorulara yanıt vermeye çaılşacağım.
En temel tabir ile kürtaj, hamileliğin tıbbi yöntemlerle sonlandırılmasıdır. Temelde 2 şekilde uygulanabilir. Yazının devamında detaylarına değinilecek olan cerrahi kürtaj ve ilaçlı kürtaj yöntemleri vardır.
Kürtaj, cerrahi veya ilaçlı yöntemlerle yapılabilmektedir. Hamileliğin belli döneminde kullanılan vakumlu kürtaj ve ilaçla kürtaj en yaygın yöntemlerdir.
Hekimin tercihine de bağlı olarak kullanılabilen yöntemlerden biri ilaç kullanımıyla gerçekleşen kürtajdır. Bu işlem için 3 farklı ilaç kullanılabilmektedir. Bunlar metotreksat, mifepriston ve misoprosotoldür. Hap veya iğne şeklinde uygulanan bu ilaçların kullanımı genel olarak ileri gebelik haftaları için uygundur.
İlaçla kürtaj yöntemi genellikle devamında başka işlemleri gerektirir. Büyük gebeliklerde ilaç yardımıyla düşük sağlanır fakat bazı parçalar kalır. Bu parçaların cerrahi olarak temizlenmesiyle işlem tamamlanır.
Ceninin negatif basınç yardımıyla tahliye edilmesi işlemine vakumlu kürtaj denmektedir. Oldukça basit ve risksiz bir işlem olan vakumsuz kürtaj, uzman hekimler tarafından yalnızca 10-20 dakikada yapılmaktadır. Diğer yöntemlere kıyasla çok daha ağrısız ve hızlı olan bu yöntemde ilk olarak vajina girişi bakteriler ve zararlı organizmalardan arındırılır. Bunum amacı enfeksiyon riskini minimuma indirmektir. Sonrasında hastaya özel hazırlanan kanül aracılığıyla vakumlu kürtaj işlemi uygulanır. Diğer yöntemlere göre birçok avantajı olan vakumlu kürtajın avantajlarından bazıları şunlardır:
Son olarak eklemek gerekir ki, vakumlu kürtajda genel veya lokal anestezi tercih edilebilmektedir.
Cerrahi olarak serviksin genişletilmesi ve rahimin içeriğini kaldırmak üzerine kurulu bir yöntemdir. Diğer yöntemlere kıyasla birçok dezavantajı olan bu teknik genel olarak gebeliğin ilk üç ayındaki düşük durumlarında uygulanır.
1983 yılında yürürlüğe giren yasayla beraber gebeliğin ilk 10 haftasında herhangi bir zorluk olmadan isteğe bağlı olarak kürtaj işlemi yapılabilmektedir. İlk 10 haftadan sonraki süreçte ise yalnızca kadın sağlığını tehdit edecek durumlarda kürtaj işlemi uygulanabilmektedir. Bunun temel nedeni bu dönemden sonraki süreçte yapılan kürtajın anne sağlığını tehlikeye atabilmesidir.
Yönteme bağlı olarak risk miktarı değişse de kürtajın risklerini genel bir başlık altında değerlendirmek mümkündür.
Çok nadiren oluşabilen bir durumdur. Özellikle vakumlu kürtajda bunun görülme riski daha da azdır. Rahim delinmesi olduğunda mutlaka cerrahi müdahale yapılmalıdır.
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi kürtajda da enfeksiyon riski vardır. Bu riskin en aza indirilmesi için muayenehanenin steril olması en önemli kriterdir.
Gebeliğin ilk 6 haftasında ve 10. Haftasından sonra yapılan işlemlerde parça kalma riski artmaktadır. Bu 4 haftalık süreçte kürtaj işleminin yapılması en doğrusu olacaktır.
Rahmin kasılmasına bağlı olarak kanın dışarı atılamaması durumudur. Yaygın olarak görülmez.
Kürtajın yapılacağı bölgeye belli sebeplerden dolayı ulaşılamaması gibi nedenlerle kürtaj bazen başarısız olabilmektedir. Nadir bir durumdur.
Rahim içinin olması gerekenden daha fazla kazınmasıyla oluşan bir durumdur. Vakumlu kürtaj yönteminde bu risk sıfıra yakındır.
Özellikle gebeliğin ilk 6 haftasında uygulanan kürtaj işlemlerinde bu durum bir risk olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Kürtajın riskleri içerisinde en sık karşımıza çıkan durum psikolojik olarak etkilenmektir. Birçok kadın kürtaj işlemi sonrasında depresif bir ruh haline bürünüyor. Bunu çözmek için de psikoloğa başvurmak en doğru yöntem olacaktır.
Kürtaj sonrasında tüm yöntemler için minimum yasaklı süre 15 gündür. Kadın bu süre içerisinde cinsel ilişkiye girmemelidir. Kullanılan yönteme de bağlı olarak kanama süresi artabilmektedir. Kanamanın durup iyileşmenin tamamlandığı zaman, cinsel ilişki yasağı kalkmaktadır.
Deneyimli hekimlerin hata yapma ihtimali daha azdır ve hastalara güven verirler.
Hekimin kürtajın yapılacağı hastayla iletişim halinde olması ve kolay ulaşılabilir olması oldukça önemlidir.
Kullanılan teknik, kürtaj için oldukça önemlidir. Bu konuda en uygun tekniği size sunabilecek imkanı olan muayenehane seçilmelidir.
Kürtaj her ne kadar günümüz teknolojisi için oldukça kolay bir işlem olsa da mutlaka alanında uzan hekimlerce uygulanmalıdır. Kürtaj yapılacak olan kadının uygun tabirle merdiven altında yapılacak ameliyatlara asla başvurmaması gerekmektedir. Aksi takdirde oluşacak birçok riskin sorumluluğunu kimse alamaz. Bu risklerden bazıları şunlardır:
Ameliyatlar doğru ellerle yapılmadığı takdirde büyük risklere sahiptir. Ameliyatta yanlış uygulamalar ve sonuçlarını çözemeyecek kişilerce yapılacak operasyonlar hastanın ölümüne dahi yol açabilir.
Steril olmayan yerlerde yapılan ameliyatlarda enfeksiyon riski oldukça fazladır. Enfeksiyonun boyutuna da bağlı olarak oldukça büyük sağlık sorunları oluşabilir ve hatta ölüm gerçekleşebilir.
Rahimde oluşabilecek hasarların sonucunda anlık olarak ameliyat başarılı gibi görünse de, ileri dönemlerde kısırlık gibi problemler oluşabilir.
Yani cerrahi yöntemle kürtaj mutlaka eğitimli ve uzman bir hekim tarafından steril bir ameliyathanede gerçekleşmelidir.
Kürtajın ilaçla tedavisi hekim tarafından onaylandığı takdirde yapılabilir. Hamileliğin belli bir döneminde kullanılabilen bu yöntem, evde rahat bir biçimde gerçekleşir. Piyasada kürtaj hapı olarak satılan ilaçlar kesinlikle hekimin bilgisi dışında kullanılmamalıdır. Bu haplar aşırı derecede zararlıdır ve ölüme kadar gidebilecek büyük komplikasyonlar zincirini beraberinde getirir.
Özetlemek gerekirse, toplum baskısı veya herhangi bir sebeple yanlış yöntemlere başvurmak son derece tehlikeli ve ölümcüldür. Uzman bir hekime başvurmak kürtaj konusunda yapılabilecek en doğru hamledir. Yazının devamında bahsedilecek olsa da gizlilik konusunda çekincelerle yanlış yöntemleri tercih eden kadınlar oldukça büyük bir hata yapmaktadırlar. Hekimler, tıbbi etik kuralları çevresinde hastalar hakkında bilgileri kimseyle paylaşamazlar.
Kürtaj, gizliliği oldukça önemli olan bir uygulamadır. Tıbbi etik kuralları çerçevesinde hekimin hasta hakkında bilgileri bir başkasıyla paylaşması yasaktır. Kürtaj konusunda ise ekstra bir özen gösterilmektedir. Uzman hekimlerin bulunduğu ve tıbbi kurallara uyan kurumlarda kürtaj tam anlamıyla gizlilik içerisinde yapılır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zekeriya Güner İzmir'de kendi muayenehanesinde doğal doğum, gebelik takibi, yüksek riskli gebelik takibi, histeroskopik cerrahi, laparoskopik cerrahi, kısırlık, çikolata kisti konularında hastalarına hizmet vermektedir. Bilgi ve randevu almak için 0532 670 30 84 ve 0538 020 52 76 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.